Toolkit voor debatten

bestel de debattookit

Gemeenten konden bij ZonMw een gratis toolkit bestellen waarmee ze een dialoog kunnen organiseren over de rol van vrijwilligers en beroepskrachten bij opvoeden en opgroeien.

De tookit kan nog gedownload worden (zie de linkerkolom).

Overal ondersteunen zowel vrijwilligers als beroepskrachten ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Anderen zetten zich in voor veilige en plezierige wijken waarin het goed opvoeden en opgroeien is. Ook jongeren zelf zijn vaak actief. Maar hoe werken al die vrijwilligers en al die beroepskrachten samen? Kennen ze elkaar eigenlijk wel? Hoe kunnen ze elkaar het beste ondersteunen en versterken? Met de toolkit ondersteunt ZonMw gemeenten die een dialoog organiseren over de rol van vrijwilligers en beroepskrachten bij opvoeden en opgroeien. Immers, gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin, welzijns- & vrijwilligersorganisaties en actieve burgers kunnen veel van elkaar leren over het benutten van de eigen kracht van ouders, jongeren en hun omgeving. Elkaar beter leren kennen en samen discussiëren over wensen en mogelijkheden is daarbij een cruciale stap.

InzetPakket
Het InzetPakket is een toolkit met tips en materialen voor het organiseren van zo’n dialoog met vrijwilligers en beroepskrachten. U krijgt onder andere stellingen aangereikt over vrijwillige inzet rondom opvoeden en opgroeien en over de samenwerking daarbij tussen gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin, het welzijnswerk, vrijwilligersorganisaties en andere burgerinitiatieven. De toolkit bevat een handleiding met tips, voorbeeldbrieven, suggesties voor werkvormen, checklists en achtergrondinformatie. Daarnaast zitten er in het pakket twintig affiches met stellingen, stemkaarten, versiering voor de zaal en een overzicht van mogelijke gespreksleiders, organisatoren en inleiders. Voor deelnemers is er een leuke gadget. De toolkit in niet meer te bestellen, maar u kunt deze nog wel downloaden (linkerkolom).