Jongeren in contact brengen met de natuur

Opgroenen in de wijk
Jongeren participeren in projecten waarbij ze hun creativiteit volop kunnen inzetten bij de inrichting van openbaar groen in hun directe woonomgeving.

Resultaten
In totaal zijn 250 professionals, wijkbewoners en jongeren op de been gebracht in de pilot die in vier gemeenten is uitgevoerd. Samenwerkend hebben zij sport- en speelterreinen, ontmoetingshutten en theatervoorstellingen gerealiseerd. De professionals, wijkbewoners en jongeren gaan nu samenwerken om ook op langere termijn te blijven ‘opgroenen’ in de wijk. Er zijn een handboek, een website en een DVD beschikbaar.

  • cover handboeken

Producten

  • Handboek Opgroenen in de wijk
    In dit handboek maakt u kennis met een methode voor actieve en vrijwillige inzet van jongeren bij het ontwerpen van groene buitenruimten in stadswijken. Opgroenen staat voor het benutten van de wijk als een groene en sociale groeizone. Het is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeenten Leeuwarden, Amsterdam, Enschede en Tilburg. Het handboek Opgroenen in de Wijk is onderdeel van een trilogie over praktische methoden voor integrale jongerenparticipatie in gemeenten. Het is geschreven voor jeugdprofessionals,vrijwilligers en beleidsmakers. Meer informatie en bestellingen via www.wijktalententeam.nl of www.st-alexander.nl
      

Waar?
Amsterdam, Enschede, Leeuwarden en Tilburg.

Voor wie?
Gemeenten, welzijnsinstellingen, vrijwilligers- en wijkorganisaties

Hoe verder?
De betrokken gemeenten zijn enthousiast en gaan verder met de methodiek. De methodiek wordt daarnaast actief verspreid binnen deze en andere gemeenten.

Projectleiding
Stichting Alexander

www.wijktalententeam.nl