wo. jun 19th, 2024
vacatures meer dan werklozen

Soms wordt er wel gezegd, dat het moeilijk is om een baan te krijgen. Dit terwijl er op het moment zelfs meer openstaande vacatures zijn dan dat er mensen zonder werk zijn in Nederland. Sommige bedrijven zijn dagelijks opzoek naar personeel of huren er zelfs mensen voor in voor werving en selectie. Het is zelfs zo dat sommige bedrijven minder lang open zijn, dan dat ze graag zouden willen door een personeel tekort.

Nog nooit eerder voorgekomen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek of te wel afgekort het CBS meet hoeveel werklozen er tegenover het aantal openstaande vacatures staan. Tegenwoordig is het zo dat er meer vacatures zijn dan werklozen, iets wat nog niet eerder voorgekomen is in de historie van het CBS. Je zou dan toch ook zeggen dat de banen voor het oprapen liggen.

Sommige banen opleiding nodig maar lang niet altijd

Dat de banen voor het oprapen liggen klopt niet helemaal voor iedereen. Het is namelijk zo dat voor een groot gedeelte van de banen een opleiding is vereist. Echter zijn er nu steeds meer bedrijven die deze opleiding gratis weggeven. Tevens zijn er ook nog behoorlijk wat banen waar geen diploma voor nodig is. In verschillende sectoren zoeken ze nu namelijk personeel. Waarbij er in de horeca, industrie en detailhandel vaak geen opleidingen vereist zijn om er te komen werken.

Hoe dit zo tot stand is gekomen

Hoe dit verschijnsel zo tot stand is gekomen, heeft te maken met de vergrijzing. Deze zal waarschijnlijk er voor zorgen dat er de komende jaren nog steeds veel personeel nodig is. Daarnaast heeft de corana crisis er ook mee te maken. Veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt in deze crisis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan horecapersoneel. In die tijd zijn veel werknemers erachter gekomen dat er ook beter betaalde banen zijn waar men niet zo veel met andere mensen in contact hoeft te komen. Waardoor de kans niet zo groot is dat ze weer hun baan verliezen door een coronacrisis. Hierdoor is het in dit soort sectoren een stuk lastiger om personeel te krijgen.

Door adminde